In den Ateljee

IMG ateljee600 3B 

Er was eens een droom... zo helder en indringend dat Min Spillemaeckers besloot hem te verwerkelijken in de achtertuin.
Met de hulp haar lieve echtgenoot Tarci, een handige duizendpoot, kreeg het Ateljee zijn materiële vorm.
Het is een plek geworden waar Min haar missie om de oudste ambacht ter wereld in de kijker te zetten, neerzet. Ze is verliefd op die eenvoudige oertechnieken zoals vlechten, binden, knopen, twijnen, weven....
Sinds 1999 geeft Min workshops.

In den Ateljee staat voor ontwikkeling, zowel op creatief vlak als op bewustzijnsniveau.
Sta jezelf toe om voor creativiteit te kiezen, om heerlijk te genieten van onbezorgde ontspanning en om je weer op te laden.
Werken met je handen maakt je hoofd lekker leeg. Door met natuurlijke materialen te werken, maak je onbewust verbinding met onze planeet.

 

Textiele Vlechttechnieken (ambacht in ere houden)
Haar droom had in eerste instantie te maken met het kunnen doorgeven van de oorspronkelijke vlecht-, bind-, weef- en knooptechnieken. Dit ambacht van eenvoudige oertechnieken verdient het om bemind te worden, uit respect voor onze voorouders. Vaak wordt dit ondergewaardeerd: "onbekend is onbemind". Dit ambacht gaat om de manuele handelingen gericht op kwaliteit, traditie en creatie.
De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om deze ambacht te kunnen uitoefenen. Het plezier is onbeschrijflijk: tijdens een wandeling materialen verzamelen, vol verwondering van wat er allemaal in je omgeving groeit, en dat dan kunnen omtoveren in een unieke creatie.... Met deze basis technieken kan je eveneens gebruikte stoffen, papier, plastiek, rolluik linten een nieuw leven inblazen (recycleren - pimpen); alsook kan je de kunstenaar in jezelf leren ontdekken.

We zijn immers allemaal scheppers. En om deze eigenschap te ondersteunen, start ze vaak een ééndaagse workshop met eenvoudige qigongoefeningen. Deze oefeningen helpen haar om zich dichter bij de natuur te voelen en sneller in die flow van rust, die flow van zijn te komen. Ook deelnemers merken dat dit een positief en ontspannen effect heeft op het creatieve gedeelte van de workshop. Vandaar dat Qigong een belangrijke eigen plek heeft gekregen In den Ateljee, met de ondersteuning van haar nicht Judith Spillemaeckers.

Rituelen in ere houden
Een andere verlangen van Min is om mensen samen te brengen via rituelen.
Doorheen de eeuwen zijn mensen altijd op zoek geweest naar zingeving.
Min voelt zich thuis komen bij de Oorspronkelijke Native American rituelen.
Haar persoonlijke zoektocht naar haar "Vrouw Zijn" heeft haar in aanraking gebracht met de oorspronkelijke Native American leringen, en voornamelijk de betekenis van hun omgang met het Vrouwelijke Principe, de Maanhut (Moonlodge, Vrouwencirkel).